Oletko apostoli vai profeetta?

Jumala loi ihmiset niin erilaisiksi. Me rakennetaan tätä maailmaa jokainen vähän eri puolelta. Mitä enemmän olemme erilaisia, sitä rikkaampi on yhdessä saatu lopputulos. Jos ostat kaupasta vaikka maitotölkin, sen tekijöitä ovat (lehmien lisäksi) maanviljelijät, rekkakuskit, pakkaamon työntekijät, tuotesuunnitteluosaston taiteilijat, kaupan myyjät ym. ja kaikkia siinä tarvitaan.Samoin Jumalan seurakunnassa, kun uskovat rakentavat yhteistä hengellistä linnoitusta ja turvapaikkaa (seurakuntaa), sitä parempi tulos, mitä erilaisempia rakentajia. Suurin virhe on, jos seurakunnan rakentuminen perustuu yhden ihmisen varaan ja näkemyksiin. Tulee tosi yksipuolinen ja kuiva porukka. Jumala onkin antanut uskoville erilaisia tehtäviä (taivaallisia virkoja) sen mukaan, millaisia me olemme luonteeltamme ja miten annamme Pyhälle Hengelle kanavaa elämässämme. Osa näistä hengellisistä viroista on kerrottu Raamatussa:
Efes 4:11-12: Ja hän antoi muutamat apostoleiksi, toiset profeetoiksi, toiset evankelistoiksi, toiset paimeniksi ja opettajiksi, tehdäkseen pyhät täysin valmiiksi palveluksen työhön, Kristuksen ruumiin rakentamiseen.
Nämä eivät niinkään tarkoita kirkon palkattuja virkamiehiä vaan sitä, mitä jokainen ihminen voi tehdä elämässään, myös ja nimenomaan nuori! Lisäksi meillä voi olla useampia tehtäviä, toiset heikommin ja toiset vahvemmin edustettuina.
Apostoli on kuin hyökkäysvaunu, hän on jonkinlainen uranuurtaja ja ottaa mielellään uusia elämän haasteita vastaan. Hän on aidosti kiinnostunut koko ihmisen todellisesta hyvästä ja varsinkin uskovien porukan kokoamisesta ja yhdessä toimimisesta. Hän ei pelkää olla yksin uskossa; se on pikemminkin mielenkiintoista. Apostoli pärjää hyvin yksin uudessa koulussa, josta ei heti löytä ketään uskovaa kaveria. Hän haluaa koota löytyneistä uskovista vaikka rukouspiirin koulun välitunnille. Hän ei tee itse kaikkea, vaan haluaa jakaa vastuuta ja tehtäviä niin, että voi itse lähteä etsmään uusia haasteita. Hän etsii ja rohkaisee muita ”viranhaltijoita” eikä niinkään korota itseään. Hän iloitsee koko porukan tekemisistä ja toimivuudesta.Profeetta on eräänlainen näkijä ja aistija. Hänelle on tärkeää rukous ja Pyhän Hengen johdatuksen kokeminen. Hän aistii eri tilanteitten ja ihmisten ilmapiirin ja tarkoituksen ennenkuin muut tajuavat mitään. Hän tajuaa herkästi, mitä joku ystävä tarvii Jumalalta ja rukoilee kavereittensa puolesta. Profeetta myös näkee Jumalan suunnitelmia eteenpäin. Hän innostaa ja rohkaisee uusiin ideoihin ja ajatuksiin. Hän vahvistaa ja panee liikkeelle erilaisia juttuja ja tapahtumia, vaikka ei itse niin aktiivisesti touhuaisikaan mukana. Hän kärsii, jos yhteishengessä on jotain pielessä. Jumalan antamat näyt (uudet tavoitteet) joskus oikein polttavat sisimmässä ja pakottavat puhumaan – toisinaan jopa nuhtelemaan ja vaatimaan muutosta.
Evankelista kertoo hyviä uutisia eteenpäin. Hänelle merkitsee eniten, että kaverit tulevat uskoon. Hänellä on erittäin selkeä käsitys uskon tärkeimmistä perusasioista. Hän haluaa toimia heti ja paikalla, jos joku esittää hyvän idean. Hän uskaltaa missä vain rukoilla pelastusta etsivän kanssa. Evankelista keksii paljon erilaisia tapoja saada ihmiset hengellisten asioitten ääreen kuulemaan Jeesuksesta. Hän on toiminnan vetäjä ja saa muut mukaansa. Hän on rohkea ja temperamenttinen eikä pysty pitämään uskonasioita vain omana tietonaan.
Paimen haluaa auttaa muita. Hänelle on tärkeää rakkauden osoittaminen. Hän on huolissaan erikoisesti heikoista ja syrjään jääneistä. Paimen ei helposti kiivastu, vaikka joku sanoo päin naamaa. Hän saa sovinnon aikaan ja tajuaa paremmin, millainen sydän sanojen takana on. Paimen osaa parhaiten lepyttää suuttuneen. Hän ymmärtää ongelmallista ihmistä ja jaksaa kuunnella, eikä loukkaa herkkää ystävää. Paimen osaa suhtautua ristiriitaisiin ja yllättäviin asioihin, eikä anna niitten järkkyttää. Häneen voi luottaa vaikeissakin asioissa.
Opettaja on tiennäyttäjä. Hänelle on tärkeää Raamattu ja sen uskonelämää rakentava vaikutus. Hän tietää, miten kompuroiva ihminen saa kiinni uudesta toivosta. Ristiriitaisissa ja erimielisessä ilmapiirissä hän näkee ongelmien takana olevan tietämättömyyden ja väärinkäsitykset. Opettajalla on selkeä käsitys siitä, miten Jumala vie uskovaan eteenpäin, mitkä ovat ihmisten heikkoja alueita elämässä ja haluaa neovomalla antaa vahvistusta. Hän ei niinkään syytä langennutta, vaan ohjaa uudenlaiseen elämänasenteeseen. Opettaja ohjaa muita rakentamaan uskonelämänsä oikein.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s