Seurakunnan sukupolvenvaihdos

Seurakunnissa on jossain vaiheessa samanlainen tilanne, kuin maatilalla, jossa vanha isäntä hoitaa tilaa ja nuori isäntä on nousemassa ottamaan vastuuta. On kolme tapaa hoitaa sukupolvenvaihdos:

  1. Vanha isäntä on vahvatahtoinen eikä salli mitään uusia kotkotuksia, niin kauan, kuin hänellä henki pihisee. Nuori isäntä kyllästyy odottamaan ja etsii elämänsä muualta.
  2. Nuori isäntä on myös lujatahtoinen, jolloin syntyy joko-tai-tilanne. Tilan hoito annetaan ehkä kokonaan nuoren kokemattoman isännän käsiin ja vanha siirtyy häviäjänä sivuun arvostelemaan. Seurauksena on kaaos, vaikea toipuminen ja luottamuksen katkeaminen.
  3. Vanha isäntä on viisas ja suunnittelee yhdessä nuoren isännän kanssa, mitä parannuksia ja muutoksia tarvitaan. Vanhempi hoitelee pääasiassa edelleen omat asiansa perinteiseen tyyliin ja samalla tukee ja auttaa nuorempaa uudenlaisessa taloudenhoidossa. Työn tulokset ovat yhteisiä ja niistä iloitaan yhdessä.

Ensimmäisen vaihtoehdon mukainen seurakunta on kuin saattohoidossa. Siinä ei synny uutta elämää ja toiminta sammuu sen mukaan, kun väki vähenee luonnollisen poistuman myötä.
Toisen vaihtoehdon seurakunnassa valta vaihtuu ajoittain radikaalilla tavalla. Seurakuntalaisten on otettava kantaa puolesta tai vastaan ja seurauksena on voimakas oppositio ja kymmeniä vuosia kestävät epäluulot ja jatkuva, jännittynyt ilmapiiri.
Kolmannessa vaihtoehdossa seurakunta on avoin ottamaan uutta vastaan hoitaen samalla vanhemman väestön tarpeita. Seurakunta elää, muuttuu ja kasvaa. Nuoret ja vanhat vastuunkantajat toimivat yhdessä ottaen toistensa näkemykset huomioon. Seurakunnassa on vapaa luottamuksen ilmapiiri.
Kuvittelehan, millaisia seurakunnat olisivat, jos johtajat toimisivat viisaan isännän tavoin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s