Totuus ja armo

Totuus sinusta:Onko sua kohdeltu epäreilusti? Et ole saanut, mitä sulle kuuluisi. Haluaisit kenties purnata ja vaatia, että sulle annetaan, mitä sun kuuluu saada. Eikös nyt eletä uuden liiton eli armotalouden aikaa? Meillä pitäisi kait olla monenlaisia etuoikeuksia vanhan testamentin uskoviin verrattuna. Meidän pitäisi saada enemmän kaikkea ja muutenkin pikkutarkoista säännöistä pitäisi luopua ja muutenkin pitäisi olla vähän ”lepsumpaa”. Onko näin?
Jeesus ei pidä meitä enää palvelijoina, vaan ystävinä: Joh 15:15: ”En sano teitä enää palvelijoiksi — Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut”. Eikö ystäviin suhtauduta ymmärtäväisemmin? Ainakin ystävälle ei kaunistella asioita vaan kerrotaan ennemminkin totuus. Katsotaanpa, mitä Jeesus kertoi ystävilleen: Matt 5:21-22: ”Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ”älä tapa”. Se joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. (lakiliiton mukaan silmä silmästä ja henki hengestä), mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vioissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion; Samoin jokainen joka sanoo veljelleen: sinä hölmö, on ansainnut suuren neuvoston tuomion; ja se, joka sanoo: sinä hullu, on ansainnut helvetin tulen.” Jeesus sanoo totuuden ystävilleen: joka vihastuu veljeensä, on ansainnut saman rangaistuksen, kuin ennen murhaajat. Joka haukkuu hulluksi, voidaan suoraan päätä potkia helvettiin; hän on sen ansainnut. Onpa ankaraa puhetta! Tämäkö on armoliiton henki? Tämäkö on totuus?
Jeesus halusi tällä sanoa, että synti on paljon vakavampi asia, kuin osaamme kuvitellakaan. Vanhan testamentin ihmiset eivät olisi kestäneet kuulla totuutta, kun voimassa oli vain rikoksen hyvittämisen laki. Ei kukaan olisi selviytynyt todellisista synnin seurauksista. Jeesus on kuolemallaan hankkinut kuitenkin meille oikeuden elää, vaikka ansaitsemme kuoleman. Me kenties pystymme paremmin kestämään totuutta itsestämme, kun meidät on lunastettu synnistä. Mutta ei meillekään voi näyttää koko totuutta. 1.Joh 1:8: ”Jos väitämme, ettemme ole syntisiä, me petämme itseämme eikö totuus ole meissä.” Jumala ei voi näyttää meidän piilossa olevasta saastasta kuin pienen nurkan, ettemme kokonaan masentuisi. Meillä on piileviä ”kykyjä” jotka toisinaan pilkistävät esiin uusissa tilanteissa: epäonnistuminen, suuttuminen, hankalat ihmissuhteet… Jos joku kuvittelee olevansa jollain lailla hyvä, kyse on vain siitä, että Jumala säälissään ei malta näyttää edes nurkkaa siitä saastasta, mikä sisällä on.
Tämä on totuus ihmisestä, mutta millainen on totuus Jumalasta?
Pieni tarina: jos kuljet sumussa vapaudenpatsaan (NewYorkissa) juurella, voit ihailla sen mahtavaa perusrakennelmaa ja kiertää se ympäri. Siinä voi olla sun koko käsitys mahtavasta patsaasta ja iso se sellaisena onkin: ainakin muutaman metrin korkuinen betonirakennelma. Jos mittaat patsasta tai Jumalaa sen mukaan, mitä näet tai koet, et näe lainkaan vielä totuutta.
Ef 1:19-21 ”miten mittaamaton on hänen voimansa, joka vaikuttaa meissä uskovissa. Se on sama väkevä voima, jota hän osoitti herättäessään Kristuksen kuolleista ja asettaessaan hänet istumaan oikealle puolelleen taivaassa, ylemmäksi kaikkia valtoja, voimia ja mahteja, ylemmäksi kaikkia herruuksia, jotka mainitaan tässä ja tulevassakin maailmassa”
Näet kenties Jumalan suuruuden luomakunnassa: oikean suuntaista, mutta ei Jumalan viisaus ole alkuunkaan niin mitätöntä. Olet saanut kaikki muistamasi synnit anteeksi. Senkö kokoinen vain on Jumalan armo? Entä ne muistamattomat synnit? Olet kiitollinen Jumalalle rukousvastauksistasi ja osaat ne kenties luetellakin. Niinkö pieni on Jumalan voima? Oikeaan suuntaan nämä kaikki näyttävät Jumalan suuruutta, mutta ei se riitä alkuunkaan. Entä, jos vastaasi tulee ystävä, jolla on suurempi syntitaakka, kuin sinulla on ollut. Voitko luottavaisesti julistaa anteeksiantoa? Tai jos hänellä on elämä umpikujassa pahemmin, kuin tiedät kellään olleen, voitko julistaa vapautusta?
Jeesukselle on annettu kaikki valta taivaassa, maanpäällä ja maailmankaikkeudessa niinkuin aikaisemmin efesolaiskirjeestä luimme. Meidän aivomme ei riitä millään käsittämään totuutta Jumalasta! Sokeasti uskomalla ja luottamalla kenties tavoitamme jotain pientä Hänen suuruudestaan.
Miten niin saastainen ihminen ja niin täydellinen Jumala voi olla missään tekemisissä keskenään? Onko se edes mahdollista. Onko se tarkoituskaan? Luetaan Ilm 3:21: ”Sen, joka voittaa, minä annan istua kanssani valtaistuimellani.” Se on ihmisen elämän tarkoitus!! Me tulemme hallitsemaan Jeesuksen kanssa yhdessä koko maailmankaikkeutta! Miten se on mahdollista?
Jeesus kuoli ja otti kaikki synnin seurauksen itselleen, koska Hän haluaa meidän vierelleen. Hän rakasti meitä niin äärettömästi. Jokaisella synnillä on hirvittävät seuraukset. Mitä enemmän uskallamme katsoa totuutta silmiin – itsestämme ja Jumalasta – sitä enemmän saamme jo etukäteen maistaa etukäteen Jeesuksen kanssa yhdessä ”hallitsemista”. Joh 10:10 ”Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.” Jeesuksen kanssa on kiva kulkea! Siinä näkee oman pienuutensa: ainoa mitä ansaitsemme, on helvetti. Siinä kokee Jeesuksen rakkauden ja todellisen ystävyyden, totuuttakaan unohtamatta. Siinä tajuaa, miten valtava merkitys on meidän ihmisten pienillä elämänratkaisuilla iankaikkisuutta ajatellen.
Kysymyksiä:

  • Muistatko kaikki syntisi?
  • Muistaisiko äitisi vielä enemmän?
  • Mikä on sulle oikeudenmukaista?
  • Oletko saanut syntisi anteeksi?
  • Painaako joku asia vielä omaatuntoa?
  • Saatko anteeksi ne, mitä et enää muista?
  • Olisiko Hitler voinut tulla uskoon?
  • Voiko kuolleet herätä, kun sinä rukoilet?
  • Voiko Jumala antaa herätyksen nuorten porukan kautta?
  • Panetko vastaan, kun Jumala haluaa tehdä jotain todella suurta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s