Mikä sua repii? Asiaa rikkirevitystä nuoresta

Onko nuori yksin ongelmiensa kanssa?Nuorella elämä muuttuu nopeasti. Hän itse, omilla ratkaisuillaan ohjaa elämäänsä. Kuitenkin nuori on jo irti vanhempien holhouksesta ja on vielä kokematon arvioimaan ratkaisujensa vaikutuksia. Silloin, kun nuoren ongelmat ovat suurimmat, hänellä on pienimmät edellytykset selvitä niistä.
Vaikeista asioista ei puhuta
Kaikkein vaikeimmat asia nuorille ovat juuri niitä, joista puhutaan kaikkein vähiten. Perinteisesti meillä Suomessa henkilökohtaisista asioista ei helpolla puhuta. Toisinaan ongelmista puhuminen vetää esille vanhempien omatkin ongelmat. Silloin voi kynnys tuntua turhan korkealta, kun joutuu tekemään tiliä myös itsensä kanssa.
Ne puhuvat, jotka eivät tiedä
Toki nuorten asioista puhutaan ja heidän ongelmapiirinsä asioita käsitellään paljonkin. Kaveripiireissä jutellaan ja kerskutaan omista toilauksista. Monet lehdet ja videot pyörittelevät asioita monella tavalla. Kaikki tällaiset ”julistajat” ovat tosin juuri sellaisia, joilla oma elämä ja asiat ovat sekaisin. Heillä ei ole mitään edellytyksiä ratkaista nuorten ongelmia, mutta kylläkin pahentaa niitä.
Nuorisoherätys
Hengellinen herätys alkaa useimmiten nuorista. Olemmeko valmiina vastaanottamaan seurakuntiimme rikkirevittyjä, elämässään epäonnistuneita nuoria? Heillä on toisenlaiset käsitykset, ennakkoasenteet ja ongelmat kuin seurakunnan vanhalla kaartilla. Ellemme ymmärrä tämänpäivän nuoria, ei Jumalakaan uskalla antaa hoitoomme nuorisoherätystä.
Mikä nuorta repii?Ainoa syy ongelmiimme ja sielumme haavoihin on synti. Synnin aiheuttamasta syyllisyydestä voimme vapautua Jumalan armon avulla. Synnin seurauksia taas joudumme hoitelemaan pitempään, olipa ne sitten itsemme tai muitten aiheuttamia.
Kenellä on haavoja?
Niin kauan kuin vajavaisina ihmisinä takkuamme täällä nykyisissä ympyröissä, me haavoitumme ja haavoitamme toisiamme. Se on asia, jolle emme voi mitään. Kukaan ei jää siitä osattomaksi.
Kolhiintuminen kuuluu luonnolliseen elämään
Tekevälle sattuu ja elävä ihminen kokee kolhuja. Nuori on muita ikäluokkia elävämpi nimenomaan sielunsa liikkeissä ja siksi kokee muita enemmän kolhimisia. Jos kuvittelet, että olet muita enemmän murjottu, niin et ole yksin kuvitelmissasi. Nykyiseen aikaan sielun sairauden ovat, kuten ruumiillisetkin, entistä salakavalampia ja yllättävämpiä. Ne kuuluvat jokapäiväiseen, luonnolliseen elämään kaikessa luonnottomuudessaan.
Koet kiusauksia kaikissa asioissa
Ehkä tunnet heikkoutesi ja joissakin asioissa taas tunnet olevasi tavallista lujemmalla pohjalla. Mutta äläpä huolehdi: kaikki ominaisuutesi tulevat kyllä julki, kun sielujemme ja Jumalan vihollinen koettelee sinua kaikissa asioissa järjestelmällisesti ja keskittyy sitten juuri heikoimpiin kohtiisi. Tässä touhussa paholainen saa yllättävääkin apua ystäviltämme, perheeltämme ja kaikenlaisilta sekavilta julkaisuilta. Et ole ainoa rikkirevitty
Jos arkailet puhua ja jopa ajatellakin sielusi sekavia tilanteita, et ole siinäkään yksin. Toiset ovat yrittäneet selvittää avoimemmin asioitaan, mutta ovat katkerasti pettyen joutuneet vetäytymään kuin haavoittunut kilpikonna kuoreensa. Toiset ovat kokemuksistaan huolimatta uskaltaneet jatkaa, ja löytäneet selvyyttä ja apua. Jotkut ovat luonnostaan avoimia ja selvittävät ongelmansa heti paikalla, suoraan ‘päin naamaa’. Miksi meille suomalaisille onkin langennut tällainen umpimielisten osa, josta saamme niin helposti kärsiä ihmissuhteissamme ?
Perisynti
Ihmisillä on synnynnäinen heikkous myöntyä paholaisen juoniin ja siten hankkia itsellemme ja toisillemme hankaluuksia.

Jokainen on vastuussa Jumalan edessä vain omista edesottamuksistaan. Sen sijaan synnin seurauksia joudumme kärsimään myös ilman omaa syytämme. Raamattu kertoo synnin seurausten voivan heijastua jopa neljänteen polveen saakka. Kärsimme tänään ehkä iso-iso-isämme teoista, mutta ehkä myös lapsen-lapsen-lapsen-lapsemmekin kärsivät tietyistä asioista. Onneksi Jumalalla on lääkkeet kaikkiin synnin seurauksiin.
Vanhempien ongelmat ja elämäntavat
Koska kukaan ihminen ei ole ongelmaton, vanhempien vajavuus heijastuu lapsen sielunelämään aina jollakin tavalla. Selvää on, että esimerkiksi alkoholistin lapsilla rakentaviin ihmissuhteisiin pääsy on tavallista työläämpää. Sodasta selvinnyt tai elämänkriisit läpi käynyt ei välttämättä enää palaudu ennalleen. Ymmärtäväinen ja levollinen suhtautuminen lapsiin ei enää onnistukaan. Tilanne kärjistyy vielä pahemmaksi, jos lapset, tilanteen jollain tavoin ymmärtäen syyttävät vanhempiaan ongelmistaan. Sääliksi käy myös sellaisia vanhempia, jotka antavat lapsilleen omasta mielestään parhaan mahdollisen kodin sisältäen ylellistä elämää, rahaa, vähän rajoituksia ja ”vapaata” elämän nautiskelua. He joutuvat kokemaan lapsiltaan kiittämättömyyttä ja halveksintaa. Vaikea on tällaisessa kodissa kasvaneen nuoren opetella kunnioittamaan yhteisiä pelisääntöjä ja kantamaan vastuuta lähimmäisistään.
Isä/äiti puuttuu
Jokainen lapsi tarvitsee sielunsa tasapainon rakentamiseksi luottavaisen ihmissuhteen varsinkin ensimmäisinä elinvuosinaan. Vajaa suhde isään tai äitiin tai sellaisen puuttuminen jättää vajauksen tunne-elämään, jota varsinkin nuorena pyrkii jollain tapaa täyttämään.
Muitten teot
Joudumme kohtaamaan muitakin meistä riippumattomia seuraamuksia. Kaikkea emme pysty torjumaan, mutta Jumalalla on keinot ahdistuksista vapauttamiseen tai sitten Hän antaa voiman kestää niitä.
Toinen toistamme vahingoittaen
Vahingoitamme toinen toistamme useimmiten aivan huomaamattamme. Kaikenlainen pahanpuhuminen, panettelu ja juoruilu vahingoittaa kertojan lisäksi vähintään kahta muutakin osapuolta. Tällainen asioiden käsittely tuntuu olevan melko suosittua jopa uskovien parissa. Olen kuullut monia hyviä raamattutunteja tästä aiheesta, mutta usein ainoa kommentti niistä voi olla: ”olipa hyvä raamattutunti” ja juoruilu jatkuu. Toistemme panettelu on syöpynyt niin syvälle meidän sieluumme, että sen synniksi tunnistaminen on todella vaikeaa.
Olosuhteet, kansan tila.
Olosuhteille meidän ympärillämme me emme voi mitään, mutta silti se vaikuttaa meihin. Emme voi valita perhettä tai kansaa, mihin synnymme. Ajattelepa, mitä olisi syntyä Bangladeshiläiseen perheeseen, jossa hengissä pysyminen ja ruuan hankkiminen on ainoita asioita, joihin kiinnitetään huomiota. Tai miten olisi jokin sisällissodan keskellä elävä pikkuvaltio, jossa ainoa liikkeellepaneva voima on viha. Meillä taas länsimainen saasta tuhoaa hiljalleen perheet ja ihanteet, joita köyhemmissä maissa vielä on. Tällaiset asiat jättävät pakostakin jonkinlaiset haavat sisimpäämme ja ne antavat eri perheille ja kansoille muista poikkeavan ilmapiirin ja luonteenlaadun.
Omat teot
Jumalan edessä olet vastuussa vai omista teoistasi. Samoin omat tekosi muokkaavat sisintäsi eniten.

Virheiltä on mahdotonta välttyä. Me kaikki olemme ympäristömme lisäksi myös omien tekojemme muokkaamia. Emme myöskään ansaitse minkäänlaista apua Jumalalta. Usein haikailemme oikeuksiemme perään ja yritämme vedota Jumalaan, että tämä ja tuo asia oikeastaan kuuluisi meille. Ainoa mitä todella ansaitsemme on, että sinut ja minut potkitaan tästä paikasta suoraa päätä helvettiin. Kuitenkin Jumala rakkaudessaan kärsii meitä ja tahtoo vapauttaa synnistä ja sen seurauksista. Ajattelepa sitä uhria, jonka Hän on antanut edestämme, ennenkuin vaadit mitään tai puolustelet tekojasi.
Synti ei ole kiellettyjen tekojen lista
Uskovien elämä voi näyttää ulkopuolisin silmin joskus pelkältä synnistä kieltäytymiseltä: Osataan tarkkaan ulkoa pitkä lista siitä mikä on syntiä ja mikä ei ja eletään sen mukaan. Eihän vain uskomme joskus olekin sitä ? Meille on annettu terve omatunto, että tunnistaisimme, mikä vahingoittaa itseämme ja muita. Sellaista tietenkin tahdomme välttää. Hoitakaamme siis omaatuntoamme rukouksin ja ruokkikaamme sitä Sanalla, niin aiheutamme vähemmän vahinkoa.
Lyhytaikaiset seuraukset
Kaikella synnillä on vähintään elinikäiset seuraukset, useimmiten pitemmätkin aina iankaikkisuuteen saakka. Vapaus syyllisyydestä tulee Jumalan armahduksen kautta ja seuraukset voidaan usein korjata lähes kokonaan. Ne pienet arvet, mitä jäävät, sekoittuvat jokapäiväisiin kolhuihin niin, että emme enää tunnista niitä.
Elinikäiset seuraukset
Aina eivät synnin tekojemme seuraukset korjaudu noin vain, vaikka kuinka haluaisimme. Nuorina meillä on kehitysvaiheessa monet sielumme asiat, joita voimme tarvita koko loppuelämämme. Yksi tärkeimmistä on seksiin liittyvät asiat. Samoin kaikki luottamusta ja vastuuta vaativat ihmissuhteet. Onneksi tulevaisuus on tärkeämpää kuin menneisyys: vaikka epäonnistut kilpailun lähdössä, voit juosta kuitenkin paljon paremmin, kuin se, joka hyvän lähdön jälkeen kompuroi koko matkan.
Oma ajatusmaailma
Kaikkein salakavalimpia seurauksia ovat ajatusmaailmamme ”myrkkytynnyrit”, jotka ovat piilossa muilta ja osittain itseltämmekin. Niitä ei pääse pakoon ja parantuminen on hyvin hidasta. Joillakin ajatusmaailman lampi on matala ja myrkkytynnyrien poistaminen käy helpommin. Joillakin se ”prunni” on niin syvä, että kaikkien tynnyrien löytäminen on täysin mahdotonta. Pitää vain varautua hoitamaan asiat oikein, kun sellainen pulpahtaa näkyviin.
Kiusaukset eivät vahingoita, kun niitä vastustetaan
Kun joku tai jokin houkuttelee meitä pahaan, emme tee syntiä, jos vastustamme sitä. Kuitenkin nuorilla on joskus sellainen käsitys, että kaikki ajatuksissa pyörivät asiat ovat vain kiusauksia, jotka eivät millään tavalla vahingoita. Niiden voi antaa riehua valtoimenaan. Mielikuvitusmaailmaan pätee kuitenkin sana luonnonlaki kuin todelliseenkin: Jos vastustat kiusausta, et kärsi vahinkoa, mutta jos hyväksyt synnin, se alkaa levittämään myrkkyä ympärilleen.
Väärä asennekasvatus: lehdet, videot
Meillä suomalaisilla on melko heikot lähtökohdat hallita ajatuksiamme. Jo herkkinä, avoimina lapsina meille syötetään lehtien, videoitten ym. kautta aivan outoja ennakkoasenteita ja ihanteita elämälle. Nuorina ne sitten näkyvät sellaisina odotuksina ja tavoitteina, joilla ei ole mitään tekemistä todellisen elämän kanssa.
Synnin teot mielikuvitusmaailmassa, ajatusten ruokkiminen
Mielikuvitusmaailmassa tehdyt teot voivat olla lähes yhtä vahingoittavia, kuin todellisetkin teot. Paholaisen juoni on sama: ensin annetaan riittävästi houkutuksia sopivasti väritettynä ja sitten uhri hyväksyy esitetyt asiat ja antaa niille lisävoimaa ruokkimalla ja asiaan aikaa kuluttamalla. Nälkään näännyttäminen on tehokkain ase ajatuksen syntejä vastaan.
Tulee ennenpitkää ilmi tekoina tai ongelmina
Sydämen kyllyydestä suu puhuu ja ajatusmaailman hyväksytyt synnit tulevat ennen pitkään ilmi tekoina. Toisinaan onnistumme pitkittämään ilmituloa, mutta sisimpämme myrkky aiheuttaa jatkuvia ongelmia lähinnä ihmissuhteissa.
Mitä haavat aiheuttavatLievät kolhut, olosuhteet
Jokapäiväiset kolhut ja nirhamat eivät välttämättä aiheuta meille ongelmia, mutta ne värittävät elämäämme.
Jumalan luomasta omaperäinen persoonallisuus
Meillä on Luojan antamana syntymälahjana oma perusluonteemme. Jos kasvaisimme täysin häiriintymättä, meistä tulisi sellainen persoona, jollaisiksi Jumala on meidät alunperin tehnyt. Ehkäpä sitten tuhatvuotisessa valtakunnassa näemme, mitä se on käytännössä. Nykyisessä maailmassa kasvumme valitettavasti häiriytyy. Sisäiset haavat, naarmut ja kehityshäiriöt muokkaavat luonnettamme. Emme niinkään tunnista muutoksia synnin seurauksiksi (eikä ole tarpeenkaan), vaan omaperäisiksi luonteemme vivahde-eroiksi. Ne värittävät elämäämme ja antavat sille maanpäällisen kilvoittelun makua.
Heikkoudet ja luonneviat
Isommat vammat näkyvät ihmisistä helposti: Jotkut ontuvat, toisilla on epämuodostunut ulkonäkö tai heikko sydän. Samoin sielumme vammat aiheuttavat heikkouksia, jonkinlaisia luonnevikoja tai omaperäisiä asenteita elämään. Ne eivät varsinaisesti haittaa kulkua, mutta ne on otettava huomioon, jotta ymmärtäisimme itseämme ja toinen toistamme.
Luonteemme voi muuttua paljon aikaa myöten
Luonteemme muuttuu iän mukana joskus voimakkaastikin: Lapsi on luonteeltaan välitön, avoin ja vastaanottavainen (sangviininen), nuori hakee elämäänsä syvyyttä ja sisältöä (melankolinen), työikäinen haluaa saada jo jotakin aikaan (koleerinen) ja vanhus tyytyy levollisena osaansa (flegmaattinen). Samoin luonteemme muuttuu, kun selviämme nuoruuden ongelmista ja Jumala saa hoitaa meitä. Sinun ei tarvitse koko ikääsi taistella samoissa ongelmissa. Anna Jumalan armon ja rakkauden hoitaa haavasi ja ota vastaan, mitä uutta Hän haluaa sinulle antaa.
Vakavemmat vammat
Pahemmissa sielumme vammoissa on jo näkyvissä synnin seuraukset: ne vetävät meitä syntiin. Sitäpaitsi vammat eivät välttämättä ole meidän omaa syytämme.
Ongelmia ja voimakkaita kiusauksia tietyissä asioissa
Sydänvikaiselle tulee infarkti helposti uudelleen. Samoin sielumme haavat ja epämuodostumat tarjoavat paholaiselle mahdollisuuden tihutöihin aiheuttamaan uusia haavoja. Voimme taistella saman ongelman kanssa vuosikausia ja niistä selviydyttyämmekin saamme pitää varamme, ettei se taas sekoittaisi elämäämme. Haavan arpi ja epämuodostuma tarjoaa paholaiselle reitin meidän sieluumme. Ja siihen se useimmiten keskittää ponnistelunsa – valitettavasti. Älä koskaan suhtaudu leväperäisesti jatkuviin kiusauksiin omilla heikoilla alueillasi. Muut ehkä selviävät siitä helposti, sinä et.
Lankeamisen seurauksena haava pahenee
Jos kiusaukset johtavat synnin hyväksymiseen ja lankeamiseen, on seurauksena aina sielun haavan paheneminen. Jälleen sielunvihollisella on entistä helpompi kanava syytää saastaa sieluumme. Joskus voi tuntua, että kiusaus loppuu, kun antaa periksi. Mutta tiedät kai, että tappion hetkellä taistelukin hiljenee ja uusi nousu on entistä tuskallisempaa.
Syyllisyyskierre
Haavat kirvelevät ja lankeamisen seurauksena tulee syyllisyys – ja ihan aiheesta. Se on syytä ottaa vakavasti ja hoitaa Jumalan antamilla keinoilla: armon vastaanottaminen, parannus, synnin hylkääminen sekä uuden voiman pyytäminen ja vastaanotto. Ellei syyllisyyttä hoideta tai se hoidosta huolimatta pulpahtaa pinnalle, se lamauttaa ja koemme, ettemme ansaitse anteeksiantoa. Tottahan se onkin, mutta Jumala silti haluaa antaa anteeksi. Hän ei muistele anteeksiannettuja menneitä, niinkuin ihmiset, vaan vapauttaa syyllisyydestä. Syyllisyyskierre johtaa sinut eroon Jumalan ja lähimmäisten tarjoamasta avusta. Muista, että sinulla ei todellakaan ole enää mitään menetettävää, turha yrittää pitää kiinni jostakin kyseenalaisesta ”maineesta”. Käy ehdoitta selvittämään syyllisyyttäsi Jumalan ja ihmisten kanssa.
Paatumiskierre
Spitalitautinen ei enää tunne haavojen aiheuttamaa kipua. Kun tunto on mennyt on helpompi olo. Kun lankeamisen jälkeen yrität vähätellä asioita: ”käy sitä paremmissakin perheissä” ja jatkat samaa rataa, tuntuu ehkä helpommalta. Seuraukset vain hirvittävät: Paholainen pääsee syvälle sieluusi ja ryhtyy katkomaan hermoratoja. Tunnottomuus ja näennäinen tyytyväisyys lisääntyy, kunnes jossakin vaiheessa elämäsi ”retkahtaa”. Heräät todellisuuteen. Ehkä tajuat valheellisen tunnottomuutesi etkä näe enää paluun mahdollisuutta. Sama asia sinullekin: et todellakaan ansaitse enää anteeksiantoa, mutta Jumala haluaa silti uudistaa sinut. Jeesus on jo maksanut syntisi seuraukset ja vapaus on valmiina.
Pakokierre
Eräs paholaisen syöttämistä valheista vaikeuksien ratkaisemiseksi on pakeneminen. Voit jäädä syrjään ja välttää muita, mutta syyllisyyttä se ei poista. Haavasi vain pahenevat hoitamattomina ja tuska lisääntyy. Tuhoisimpana keinona meille tarjotaan sitten vaikeuksien ”kemiallista” unohtamista. Ajatusmaailmamme ”vapautetaan” ikävistä asioista lääkkeillä, huumeilla, alkoholilla tai muulla vastaavalla. Niin sielumme vammat saavat ihan rauhassa tulehtua ja tehdä tuhojaan; emme enää välitä siitä, jos vain ainetta riittää. Mitäpä alkoholismikaan muuta on kuin pakenemista lisääntyvästä elämisen tuskasta. Se tuska tuntuu sitten, kun on pakko olla selvin päin.
Sukupolvien välinen kuilu
Luottamuspula ja arvostuksen puute aiheuttavat ristiriitoja nuorten ja vanhempien välillä. Kysymyksessä on taas paholaisen juoni.
Ongelmien kieltämistä ja patenttiratkaisuja
Kuilussa on kaksi reunamaa. Sitä voidaan kuroa umpeen kummaltakin puolelta. Ongelmanuoren vanhemmilla on usein tarpeeksi tekemistä omissakin ongelmissaan tai sitten muissa touhuissaan. Jos on kyseessä yhteiskunnassa tai seurakunnassa arvostetut vanhemmat, on kiusauksena vähätellä nuorten ongelmia: ”Se on siinä iässä, kyllä se siitä vielä rauhoittuu” tai ”Yritähän nyt selvitä”. Nuorten asioitten ymmärtäminen panee nimittäin usein heikolle pohjalle omankin elämän perusteet. Jos on pakko puuttua nuorten ongelmiin, niin annetaan vain selvä patenttiratkaisu: ”Jätä ne kaverit” tai ”Menehän vaihteeksi seurakunnan nuorteniltaan”. Hyvä isä tai äiti: Nuori ei itsekään ymmärrä itseään. Hän tarvitsee siinä sinun apuasi.
Luottamuskatko: oikeakaan ohjaus ja apu ei kelpaa
Luottamuskatko vanhempiin tukkii sen parhaan auttamiskanavan, jonka Jumala on sinulle tarkoittanut. Joudut ongelmiesi kanssa yhä enemmän yksin. Samassa liemessä olevalta kaverilta on turhaa odottaa todellista apua. Vaikka et uskoisikaan, niin seurakunnassa on vanhempia, jotka ymmärtävät nuoria. Jos haudot epäluottamusta ja katkeruutta vanhempia kohtaan, niin apu jää saamatta, se jonka Jumala oli sinua varten varannut.
Rakkausongelmia
Suurimpia ongelmia nuorille tulee sukupuolten välisiin suhteisiin, se kun on niitä hienoimpia Jumalan luomia asioita, joita paholainen kadehtii.
Hämmentävä tunnesoppa: mikä luonnollista, mikä väärää?
Tunteet ovat ne, jotka jylläävät, varsinkin nuorella. Tietyt luonteenpiirteet, taipumukset ja heikkoudet yhdistettynä rakkausasioihin saavat aikaan todella hämmentävän tunnesopan. Nuori voi olla täysin neuvoton tunteittensa armoilla. Toisella puolella sanotaan, että se kaikki on luonnollista, jotta siitä vaan. Toisella puolella taas: se on kaikki nuoruuden himoja, tosi syntiä, hylkää se! Ollapa siinä sitten kaidan keskitien kulkija. Tärkein asia tässä on tietää se, mitä Jumala on tarkoittanut sukupuolten väliseksi suhteeksi.
Isän/äidin puute sekoittuu rakkausasioihin
Eniten asioita sekoittaa lapsuudessa koettu vajaus ihmissuhteissa. Kun tytön isäsuhde on jäänyt heikoksi, hän pyrkii alitajuisesti täyttämään sitä poikakaverinsa kautta ja usein tällainen tyttö avioituu keskimääräistä nuorempana. Tämä on vielä normaalin luonnevaihtelun rajoissa. Herkemmillä nuorilla ja suuremmissa tunnevajauksissa on jo ongelmallisempaa. Kun kipeästi tarvitsemaansa äitisuhdetta ilman jäänyt poika kohtaa tyttöjä, hän tavallaan etsii äidin korviketta. Seurauksena voi olla epätoivoisia ihastumisia, tosin useimmiten yksipuolisia. Kun joudut tällaisiin tunneongelmiin etkä tiedä, onko tämä sitä ”oikeaa” vai ei, sinun on tärkeää tietää omat heikkoutesi ja muistaa, että vasta kun opit selviämään itsesi kanssa, voit tulla toimeen toisen kanssa. Tunnevajaukset aiheuttavat muunkinlaisia erityispiirteitä ihmissuhteisiin: Tyttö etsii puuttuvaa äitisuhdettaan ja poika isäsuhdettaan ja solmivat sydänystäväsuhteita jopa pojat poikien kanssa. Tämähän on vielä ihan luonnollista ja tervettä tunne-elämän paikkailua. Muistanet kai Daavidin ja Joonatanin ystävyyden. Asiat voivat tosin mennä myös yli terveen rajan, jolloin poika/tyttö kokee kasvanutta vetovoimaa homo-/lesbosuhteeseen. Siis vielä kerran: tunne heikot kohtasi ja suhtaudu asioihin siinä valossa. Jumala antaa tarvittavan ymmärryksen ja voiman.
Lähestymis/torjumisongelmia
Jokapäiväisissä ihmissuhteissa aiheutuu silloin tällöin ongelmia tunne-elämän vajauksista isä/äiti suhteissa. Ehkä koet olevasi liian yksinäinen ja kaipaat jonkinlaista ”sydänystävää”. Kuitenkin joudut aina jollain tavalla torjutuksi ystävyyttä solmiessasi. Ehkäpä etsitkin samalla isän/äidin korviketta ja siksi tuppaudut liian läheiseen ystävyyteen. Sellaista taas muut helposti vieroksuvat.
Epätodellisia odotuksia ja kuvitelmia
Monille aikamme lapsille syötetään puoliväkisin outoja asenteita seksiin. Varsinkin jos lapsi kokee vajaata isä- tai äitisuhdetta, on hän hyvin herkkä kaikelle vääristyneelle seksivalistukselle. Nuorena on sitten ajatusmaailma täynnä täysin epätodellisia kuvitelmia ja odotuksia. Mikäpä sen pahemmin sekoittaisi tervettä nuorten välistä seurustelua. Erityisesti tämä vaikuttaa olevan poikien ongelma. Seurauksena voi olla jopa kymmenen vuoden opettelu omassa avioliitossa, ennenkuin turhat odotukset karsiutuvat ja voi nauttia siitä Jumalan luomasta suhteesta.
Kertomus
Asioita selventänee seuraava kertomus: Kaksi naapuria, Miettinen ja Hätinen, viljelivät peltojaan vierekkäin. Kumpikin viljeli vierekkäisillä pelloilla tuorerehua: kesän aikana kerättiin tuoretta ruohoa AIV-rehusiiloihin niin paljon kuin mahdollista. Ilman muuta siitä syntyi kilpailu, kun molemmilla oli samanlainen rehusiilokin. Hätinen järjesti itselleen etulyöntiaseman ja keräsi rehun pellolta heti, kun ruoho oli vähänkin noussut. Saman hän teki muutamien päivien välein. Miettinen vain odotti rauhassa ruohon kasvavan ja juuriston vahvistuvan. Hätinen jo kävi naapurissa vertailemassa tulosta tyhjän siilon äärellä ja kerskui omassa siilossaan olevan jo pian parin metrin kerros rehua. ”Sinun rehusi vanhenee pellolle”, hän pilkkasi naapuriaan. Kun vihdoin Miettinen totesi ruohon olevan tarpeeksi vahvaan juurtunut, hän keräsi ensimmäisen satonsa. Nyt tilanne oli lähes tasan: kummankin pelto oli tyhjäksi kerättynä ja Hätisellä hiukkasen enemmän rehua siilossaan. Pian alkoi eroa näkymään pellollakin. Hätisen pellolla heikkojuurinen ruoho ei pärjännyt nousevalle rikkaruoholle. Miettisen pellolla taas rikkaruohot eivät tähänkään asti olleet saaneet sijaa ja vahvajuurinen ruoho nousi nopeasti uuteen kukoistukseen. Kun Miettinen seuraavan kerran täytti siilonsa, oli hänellä lähes kaksi kertaa naapuriaan enemmän. Hätinen ei taas ollut saanut pelloltaan kuin vähän rikkaruohonsekaista, kelvotonta rehua. Kilpailun lopputulos oli selvä. Miettinen sai seuraavanakin vuonna hyvän rehusadon, kun taas Hätinen joutui tekemään paljon työtä rikkaruohojen voittamiseksi ja ruohonkasvun vahvistamiseksi.
Tämä kuvaa hyvin nuorten suhtautumista seksiin: Toisen kerskailevat ”kypsyydellään” ja kokemuksillaan ja pilkkaavat niitä, jotka jättävät tilaisuutensa käyttämättä. Myöhemmin ero on myös selvä: toisaalla on rikkinäisiä perheitä ja epämääräisiä suhteita, toisaalla taan tasapainoista perhe-elämää tai yksinkin elämistä. Jotkut vanhemmista jopa neuvovat omaan kokemukseensa perustuen: ”Nauttikaa rakkaudesta nuorena, kun vielä voitte”. Ikävällä tavalla oikeassa he ovat, mutta vain itsensä suhteen: ei ole enää vahvoja juuria onnelliselle parisuhteelle. Valitsepa näistä vaihtoehdoista!
Miten rikkirevittyä hoidetaanNyt tulemme tärkeimpään asiaan: ei ole mitään järkeä penkoa sielunsa syvyyksiä vain todetakseen, miten huonosti asiat ovat. Tärkeintä on, että asiat hoidetaan kuntoon omassa sisimmässämme ja osaamme auttaa muita samanlaisissa yrityksissä.
Kenen syy?
Mitä tahansa ikävää tapahtuukin, syyllisten etsintä on kaikkein kiehtovinta ja turhinta puuhaa.
Kumpi tärkeämpi?
Kumpi on sinusta tärkeämpää, syyllisten löytäminen vai ongelman ratkaisu? Ne ovat nimittäin usein ristiriidassa keskenään. Voit valita jomman kumman, mutta et molempia. Jos et halua antaa anteeksi kokemaasi vääryyttä, et löydä ratkaisuakaan. Muista, mitä todella ansaitset: pelkän helvetin tulen, et yhtään parempaa. Sama pätee minunkin kohdallani. Rakkaudessaan meitä kohtaan Jumala on kuitenkin valmistanut meille mahdollisuuden saavuttaa jotain parempaa. Jos syytämme vanhempiamme, se lisää heidän syyllisyydentunnettaan ja sinun vihaasi. Kumpikin asia varmasti vain pahentaa tilannetta. Älkäämme siis syytelkö, vaan etsikäämme yhdessä apua oikeasta suunnasta.
Lasten kasvatus
Parhain tapa on hoitaa asiat etukäteen niin, ettei ongelmia tulekaan. Hoito on aloitettava siis jo lapsena. Tuskinpa ongelmilta vältymme, mutta jospa edes omilla lapsillamme olisi parempi pohja selvitä nuoruuden myrskyistä.
Laiminlyöntejäsi kadut joka tapauksessa
Kaikkein kipeimmin lapset tarvitsevat aikaa. He itse kyllä sitten valitsevat, miten sen käyttävät. Toisinaan tuntuu, että aikaa ei vain millään riitä enää lapsille. On pakko tehdä pitkään töitä ja maksaa asuntovelkoja. On pakko hoitaa loppuun asti asiat, joihin on sitoutunut. Elämäntehtäväsi on niin tärkeä, että lastenkasvatus jää ilman muuta vähemmälle huomiolle. Kun oma elämäsi on melkein eletty ja lastesi elämässä näet oman laiminlyöntisi seuraukset, niin varmasti kadut tyhmyyttäsi. Uusi iso huoneisto ei ollut sittenkään niin tärkeä. Asiat olisi sittenkin voinut järjestää toisin. Monet saarnamiehet ovat katkerasti katuneet tyhmyyttään, kun vuosien saarnamatkojen jälkeen ovat palanneet rikkinäiseen kotiinsa. Miksi papin pojat aina ovatkin niitä pahimpia? Parhainta onkin aloittaa se katuminen nyt heti ja hoitaa asiat ajoissa paremmin.
Puhu ongelmista liian aikaisin ettet puhuisi liian myöhään
Lapsi on kuin astia: aluksi se on tyhjä ja sinne voi panna helposti kaikenlaista hyvää ja pahaa. Kun se täyttyy, sinne mahtuu vain sellaista, mikä sopii jo alla olevan lomaan. Tämän maailman saastatykit pitävät huolta, että lapsi saa astiaansa mahdollisimman aikaisin kaikkea elämänasenteita sekoittavia palikoita. Siksi uskovien vanhempien on puhuttava elämän vaikeista asioista jo vähän liian aikaisin, kun lapsi vielä pystyy vastaanottamaan. Lapsi ei ehkä vielä ymmärrä, mistä on kysymys. Mutta kun hän saa ”valistusta” muista tietolähteistä, hän tunnistaa, onko se sopusoinnussa äidin ja isän asenteiden kanssa.
Avoin kohtaaminen ja ennakkoasennoituminen ongelmiin
Suomalainen on pärjännyt tähän asti ankean luonnon keskellä vain tekemällä lähes epätoivoisesti työtä vaientaen kaikki tunneasiat. Avoin ongelmista puhuminen ja niihin varautuminen tuntuu olevan täysin luonnon vastaista heikkoutta, joka vaarantaa elämästä selviytymisen. Tosi se onkin siinä tapauksessa, kun ongelmista puhutaan liian myöhään, menneitä kaivellen. Parempi on kuitenkin opettaa lapset puhumaan avoimesti ongelmistaan, jolloin Jumalan valossa voidaan hoitaa alkavat sielun haavat ja tulehdukset ajoissa kuntoon. Samalla lapsi oppii itse hoitamaan itseään ja selviää hyvin yksinkin, muitakin auttaen, tämän maailman myrskyistä.
Joudut itse tilille
Lasten avoimessa kasvatuksessa on yksi pelottava piirre: Aikuinen joutuu itse tilille elämänasenteistaan ja jopa teoistaan. Hän joutuu ehkä taistelemaan omien ongelmiensa yli yhdessä lasten kanssa ja voi joutua radikaaleihin elämänmuutoksiin. Lastenkasvatus ei olekaan lasten kasvatusta vaan yhdessä opettelua erehdyksineen ja uudelleen yrittämisineen. Oikea lastenkasvatus täydentää ja korjaa aikuisen omaa kasvatusta. Se ei vähennä kunnioitusta vanhempiin, vaan lisää sitä todella paljon. Lapsi oppii luottamaan vanhempiinsa: ”Isä ja äiti taitaa todella ymmärtää näitä asioita”.
Isän ja äidin puute
Isä- tai äitisuhteen puutteesta johtuva tunne-elämään vajaus voidaan täyttää ilman ongelmien kärjistymistä: Jumalalla on siihen lääkkeet.
Ilman Jeesuksen todellista ystävyyttä et selviä
Vajaaksi jäänyttä ihmissuhdetta voidaan täydentää toisella, paremmalla suhteella. Se on Taivaallisen Isän hellä huolenpito, koko kolmiyhteisen Jumalan läheinen ystävyys. Lueppa Jeesuksen asenteista, opetuksesta ja käyttäytymisestä rukoillen ja pyydä Häntä tulemaan sinulle läheiseksi. Hän ymmärtää sinua paremmin kuin itse itseäsi. Hän kuuntelee sinua ja vastaa tarpeisiisi. Hän tietää parhaiten, mikä sinulle on hyväksi: alistu hänen tahtoonsa. Saat kokea koko elämäsi eheytymistä ja ahdistusten laukeamista. Sääliksi vain käy niitä nuoria, joilla on ollut liian hyvä lapsuus, eivätkä he koe tarvitsevansa läheistä suhdetta Vapahtajaan.
Pyhän Hengen kaste ja armon kokeminen
Tärkeintä on tuntea Jumalan kolmas persoona: Pyhän Hengen kasteessa meidän koko olemuksemme, tunnemaailman pohjia myöten, esitellään kolmiyhteiselle Jumalallemme. Siinä saamme kokea yliluonnollista yhdessäoloa, joka avaa ymmärryksemme ja tunnemaailmamme Hänen puoleensa, josta voimaa virtaa olemukseemme. Vaalikaamme tätä ystävyyssuhdetta todella huolella. Tutustu, mitä Raamattu sanoo Pyhän Hengen kasteesta ja miten se koettiin.
Sielunhoito
Tarpeellista on myös löytää muunlaisia täydentäviä ihmissuhteita ja ongelmien selvittelytilanteita. Uskovien seurakunta on suuri Jumalan perhe josta löytyy isä- ja äitihahmoja nuorten sielunhoitajiksi. Tässä pätee sama, kuin oikeassakin perheessä: Sielunhoito ei aina ole yksipuolista hoitamista vaan yhdessä opettelua ja jopa erehtymisiä. Tämän kirjoitelman yhtenä tarkoituksena onkin auttaa seurakunnan vanhempaa väkeä ymmärtämään nuorten todellista elämää. Ellet tunne seurakunnastasi ketään luotettavaa sielunhoitajaa, olen kuitenkin varma, että kyllä niitä on tai Jumala on juuri kasvattamassa sellaisia. Itse varmaan ennenpitkään tajuat, kuka haluaa todella ymmärtää ja auttaa nuoria. Uusiin ”sielunhoitajakokelaisiin” on suhtauduttava aluksi varovaisesti: Liian paljon tulee pettymyksiä ja uusia sielun haavoja taitamattomasta sielunhoidosta.
Kiusauksia, kiusauksia
Kiusausten miekanpistojen torjuminen on elintärkeää, mutta vielä tärkeämpää on voittaa vihollinen. Tee jotain muutakin, kuin yrität kestää kiusauksia.
Tyhjä huone: täytä se
Me olemme kuin huone. Kun tulemme uskoon, huone tyhjennetään saastasta ja isäntä vaihtuu. Mutta älä ihmeessä jätä huonettasi tyhjäksi. Tyhjä huone kaipaa jotain sisäänsä ja siinä on paholaisella oivallinen tilaisuus tarjota kauniiksi väritettyä sisältöä tyhjyyteesi. Kiusaukset pääsevät helposti sekoittamaan huoneesi ja valtaamaan se uudelleen. Lue Matt. 12:43-45, niin tiedät, miten vakavasta asiasta on kyse. Täytä huoneesi Jeesuksen tuntemisella, Pyhän Hengen kasteella ja Jumalan antamilla elämän tavoitteilla. Silloin kiusausten kauniit myrkkyomenat eivät kelpaa.
Tunne ja tunnusta heikkoutesi
Jos olkapääsi menee helposti sijoiltaan, niin toki varmaan hoidat sitä. Mutta terve järkesi panee sinut myös varomaan ja ottamaan sen huomioon kaikessa toiminnassasi. Samoin jatkuvien ongelmien ja kiusausten vaivatessa sinun on selvitettävä itsellesi omat heikkoutesi: ne haavat ja arvet, jota sinulla on. Tunnusta se sekä itsellesi että Jumalalle – tarvittaessa muillekin asianosaisille. Hoida heikkouttasi, mitä tässä edellä on yritetty kehottaa. Ota myös heikkoutesi huomioon jokapäiväisessä elämässäsi. Et ehkä kestä sitä, mitä muut kestävät.

Paholaisella on monia selviä tavoitteita elämäsi varalle. Lähinnä se pyrkii pahentamaan sielumme vammoja, kunnes pääsee murtautumaan läpi. Sillä on monia muitakin suunnitelmia, joista on hyvä olla tietoinen. Tutki Raamattua, kuuntele raamattutunteja ja ota selvä ansoista ja juonista, jotta osaisit välttää niitä.
Pakene (2Tim 2:22)
On turha taistella, jos tietää häviävänsä. Jos tunnet olevasi liian heikko taistelemaan kiusauksissa, niin pakene! Älä yritä näytellä sankaria asioissa joissa et ole sankari. Pakene Jumalan turviin. Pakene luotettavien uskovien luokse ja hae tukea sieltä. Jumala haluaa vahvistaa sinua ja ehkä myös tarvitsee sinua opettamaan muille heikoille oikeata taistelutaktiikkaa.
Lankeemukset
Kaivoon pudonneen on turha tuijottaa itseään ja kaivon seinämiä avun löytämiseksi. Ainoa apu tulee ylhäältä.
Syyllisyys on ihan oikein, selvitä se!
Lankeemus on paholaisen voitto taistelussa. Siihen tunnet olevasi itse syyllinen. Ihan oikein tunnet, mutta syy ei olekaan siinä että olit liian heikko, vaan siinä, että et turvautunut oikeaan apuun. Nimittäin tiedän, että olet varmasti liian heikko vastustamaan vihollista, kuten minäkin. Mutta meille heikoille, lankeileville ihmisille Jumala on juuri varannut tarvittavan voiman.

Kuka määrää asioistasi?
Lankeemuksesi sekoittaa ehkä ihmissuhteesi ja lieneekö se osasyyllisinä tilanteeseesi. Annatko sen olla esteenä nousemisellesi. Koet ehkä, että sinut on ajettu uskovien taholta tähän umpikujaan. Annatko muitten ihmisten määrätä suhteesi Jumalaan ja sanoa sinulle: kun et kelpaa meille, niin et kelpaa Jumalallekaan. Uskosi ei ole seurakuntaan tai uskonystäviin uskomista vaan Jumalaan. Se on sinun oma, henkilökohtainen asiasi. Sen voit hoitaa kuntoon muista riippumatta. Jumala tuntee tarkkaan sinun heikkoutesi, mitä et uskalla itsellesikään tunnustaa. Hän tietää sinun olevan paljon saastaisempi, kuin kuvitteletkaan. Silti Hän haluaa nostaa sinut, antaa anteeksi ja todella unohtaa menneet. Kun hoidat ensin asiasi kuntoon Jumalan kanssa näet muutkin asiat toisenlaisessa, todellisessa valossa.
Paraneminen yhtä perusteellista kuin parannus
Jumala on tarkoittanut seurakuntayhteyden kaikkien uskovien hyödyksi. Erakkona takkuat vain omissa ympyröissäsi ja elämäsi kuluu hukkaan. Jos olet lankeemuksellasi rikkonut muita ihmisiä kohtaan, vaikea sinun on olla muitten parissa, ellet ensin tee asioitasi selväksi. Yhtä laaja, samassa piirissä kuin lankeemuksesi oli, on oltava parannuksenkin. Ja yhtä perusteellinen, kuin parannuksesi on, on myös paranemisesi saaduista haavoista. Älä selvitä koko seurakunnalle kahdenkeskisiä syntejä, vaan selvitä ne kahden kesken. Älä myöskään jätä selvittämättä laajempiakin lankeemuksen seurauksia. Ne voivat muuten jäädä hoitamattomiksi piilohaavoiksi sieluusi ja kulkusi on edelleen kompuroivaa. Tässä jos missä tarvitset luotettavan sielunhoitajan apua. Selvittely voi vaatia pitkällistä Jumalan armon, voiman ja rohkeuden etsimistä ja joskus myös selvää velan takaisinmaksua.
Alistu seurauksiin: menneisyyttä et voi muuttaa
Joistakin lankeemuksista voi jäädä syyllisyys ja häpeä painamaan, vaikka ne on jo selvitetty. Jumalan ehdoton anteeksianto on niin ainutlaatuinen asia, että paholainen ei millään haluaisi sinun sitä kokevan. Alistu synnin seurauksiin, jos niitä on, ja ota vastaan elämäsi Jumalan kädestä sellaisena, kuin se tällä kertaa näyttää tulevan. Menneisyyttä et voi muuttaa, unohda siis haaveetkin siitä. Muistat kai, mitenkä Jumala kirosi Adamin tekemään työtä elatuksen hankkimiseksi, ja mitenkä suuri siunaus se sama ansiotyö tällä hetkellä ihmisille on.
Opettele tulemaan toimeen; kaikki hyöty irti
Kun hyväksyt menneisyytesi, voit hyötyä siitä. Syyllisyys on pois ja jäljelle jääneet arvet ovat kuin varoitusmerkkejä itsellesi ja kenties muillekin elämän karikkojen vaaroista. Menneisyys voi olla sinulle vahvistukseksi, lujittaen päätöstäsi kuulua ehdottomasti Jumalan lasten joukkoon, tapahtui sitten mitä tahansa.
Tulevaisuus tärkeämpää kuin menneisyys
Olipa menneisyytesi tai nykyinen tilanteesi sitten mitä tahansa, tulevaisuus on tärkeämpi. Eteneminen hengellisessä elämässä poikkeaa muista kilpailuista siitä, että kaikki maaliinpäässeet ovat voittajia. Vaikka kuinka epäonnistut tai myöhästyt lähdöstä tai kenties olet unohtanut sen kokonaan, voit nyt lähteä matkaan. Pyydä Jumalan anteeksiantoa kohdallesi ja selvitä Hänen avullaan sotkusi, ellet ole jo tehnyt niin. Vaikka lähtötilanteesi ei ole sellainen, kuin Jumala tahtoisi, on Hänellä sinunkin elämäsi varalle hieno suunnitelma. Perillä sitten nähdään!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s